نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادریار بخش زبانهای خارجی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان. ایران

2 دانشجوی کارشناسی ارشد بخش زبانهای خارجی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان،

3 مربی بخش زبانهای خارجی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان.

10.22103/jrl.2024.22623.2924

چکیده

 مسئله اصلی تحقیق پیشرو همتافتی و پویایی مقاومت مادرانۀ شخصیت‌های سته و مریم در رمان‌های «دلبند» و «هرازان خورشید تابان» اثر تونی موریسون و خالد حسینی است که در برابر گسترة گفتمان روایی پسااستعماری به تصویر کشیده شده است. پرسش اصلی تحقیق این است که نمودهای پایداری در این دو رمان پسااستعماری چه است و نویسندگان این دو رمان چگونه پایداری مادرانه را پردازش کرده‌اند. هدف این جستار بررسی قدرت مقاومت به‌عنوان یک سازوکار فرهنگی سازنده، نقش محوری سته و مریم در حک‌کردن هویت‌های خودمختار که زیر سایه ظلم ناشی از نظام مردسالاری و گفتمان نواستعماری آمریکا قرار دارند، بررسی می‌شود. با پیوند مفهومی تأثیر مادر در ایجاد پایداری منسجم، شخصیت سته و مریم را می‌توان به‌عنوان یک معمار تعیین‌کننده در یک‌صدایی روایت‌های مخالف و ضد هژمونیک استعمار نو که برای زایش هویت فردی و نسلی حیاتی است، برجسته کنیم. این پژوهش به روش تحلیل محتوا به‌صورت کتابخانه‌ای صورت‌گرفته است و با الهام از نظریه‌های گایاتری اسپیواک و مفهوم مقاومت از دیدگاه او و بر مبنای  ادبیات تطبیقی مکتب امریکایی به ارزیابی تجربیات قهرمانان این دو رمان سته و مریم در مواجهه با ظلم مضاعف استعمار نو و نقش مادر در ایجاد بنیاد هویت برای فرزند دلبند و عزیزه می‌پردازد. همان‌طور که از نام فرزندان پیداست، در هر دو رمان هر دو عزیزه و دلبند هستند و این انتخاب تعمدی بوده است و حاکی از آن است که در برابر استعمار باید از فرزندان دلبند خود دفاع کنیم. عنصر مقاومت در این مقاله از طریق یک تحلیل مقایسه‌ای دقیق، بر قدرت دگرگون‌کننده شخصیت‌های سته و مریم و ریشه‌یابی آگاهی جمعی نسبت به مقاومت تأکید می‌کند و به یک الگوی نوظهور از شکل‌گیری هویت اشاره می‌کند و در پایان به این نتیجه می‌رسد که همانند مریم، سته نیز تحت‌تأثیر عشقی پایدار، ساختارهای اجتماعی برخاسته از سیاست‌های نوین استعمار نو را بازخواست می‌کند و جوهر آزادی، زندگی و هویت را مورد پرسش قرار می‌دهد؛ درحالی‌که اقدام فداکارانه مریم به دنبال محافظت از آینده‌ای نوبنیاد است، سته با کشتن دلبند قصد دارد آینده‌ای تاریک را از صحنۀ زندگی دلبند حذف کند؛ آینده‌ای از ذلت و خواری زیر چکمه‌های استعمار. حرکت سته به مفهوم واقعی کلمه همان هیهات منّا الذلّه است. این اقدام سته اوج عزت‌نفس و مقاومت وی در برابر استعمار است.

کلیدواژه‌ها

عنوان مقاله [English]

Comparative Analysis of Maternal Resistance in Postcolonial Novels: A Case Study of Beloved and A Thousand Splendid Suns

نویسندگان [English]

  • Roohollah Roozbeh 1
  • ali ghasemi 2
  • Farshid Najar Homayounfar 3

1 Assistan Professor;Shahid Bahonar University of Kerman, Kerman, Iran

2 MA Graduate in English language and literature, Shahid Bahonar University of Kerman, Iran.

3 Instructor; Shahid Bahonar university of Kerman, Kerman, Iran.

چکیده [English]

Resistance in postcolonial studies is crucial for the establishment of cultural autonomy and individual identity against dominant cultures. This concept has historically promoted freedom and the empowerment of marginalized identities. The resurgence of resistance studies today is driven by innovative perspectives influenced by postcolonial and feminist methodologies in the context of neocolonialism. This study delves into the intersection of postcolonial theories, resistance, and identity in Toni Morrison’s Beloved and Khaled Hosseini’s A Thousand Splendid Suns, exploring how resistance can shape individual identities against oppressive narratives.
    The concept of maternal resistance in these novels transcends traditional roles and becomes a powerful tool for understanding struggle, independence, and identity formation in the face of neocolonial discourse. Morrison and Hosseini portray maternal figures as agents of resistance against oppression, with Beloved highlighting the sacrifices of maternal resilience in the context of slavery, and A Thousand Splendid Suns glorifying the mother as a catalyst for transformation. By reclaiming maternal resilience in its existential sense, the authors emphasize the role of mothers in shaping resistance-based identities and narratives.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Maternal Resistance
  • Spivak
  • A Thousand Splendid Suns
  • Beloved
منابع فارسی
-الحبیب لویی و الوندی، رضا. (1397). «بازنگری در مفهوم سابالترن (فرودستان) از گرامشی تا اسپیواک: تحولات تاریخی و کاربردهای جدید». تاریخ نو. جلد 8، دوره زمستان، شماره 2.
-ورتون، استیون. (1392). گایاتری چاکراورتی اسپیواک. ترجمۀ نجمه قابلی. تهران: نشر بیدگل.
-نوراللهی، محمدرضا و احمدزاده، شیده. (۱۳۹۱). «بررسی بحران هویت در رمان دلبند  اثر تونی موریسون». نقد زبان و ادبیات خارجی، دورۀ پنجم، شمارۀ ۸، بهار و تابستان، ۱-۱۰.